Fasering
welke wapens mag je wanneer schieten
welke wapens mag je wanneer schieten
Ter aanvulling op het schema fasering lidmaatschap.
Het eerste wapenverlof. Hoe werkt dat nu precies?
Als je aan alle voorwaarden voor het aanvragen van een eerste wapenverlof hebt voldaan dan neem je als eerste contact op met het bestuur van onze vereniging.
Het bestuur bepaalt of jij geschikt bent om een eerste wapenverlof aan te vragen.
Mocht het bestuur ermee instemmen dan zal de secretaris behulpzaam zijn bij het invullen van een WM3 formulier en deze van de nodige stempels en handtekeningen voorzien en uitleg geven van de verdere stappen die moeten worden ondernomen.
Het eerste verlof wordt aangevraagd voor één klein kaliber wapen.
Vervolgens kan je bij een wapenhandelaar een klein kaliber wapen in optie nemen. Vaak moet je een bedrag aanbetalen. Het wapen blijft liggen bij de handelaar tot het wapenverlof rond is.
Wel krijg je een concept aankoopnota en/of optie-bon met daarop aangegeven het merk, type en nummer van het wapen.
Deze gegevens heb je nodig bij het doorlopen van de aanvraag.
Dit is ook het moment dat je moet gaan nadenken over het soort kluis dat je wil aanschaffen om het wapen thuis te bewaren. Een wapenkluis moet aan een aantal voorwaarden voldoen en moet stevig worden vastgezet aan de wand of vloer. Mocht je vragen hebben over een kluis die je op het oog hebt, spreek dan iemand van het bestuur aan.
Pas dan kun je telefonisch een afspraak maken op het politiebureau bij de afdeling Korpscheftaken.
Op de afspraak moet je de volgende zaken meenemen:
*in sommige regio’s stuurt de politie de factuur achteraf.
Het WM32 formulier wordt aan een kant gebruikt om een aantal vragen te stellen over je fysieke- en geestelijke gesteldheid. Op de andere kant moet je drie referentie personen invullen. Een persoon uit het bestuur van de vereniging, een goede vriend of kennis (meer dan oppervlakkig contact vereist) en een iemand die evt. op wat meer afstand van je staat.
Als de afspraak op het politiebureau goed is verlopen dan ontvang je per post een bevestiging van je aanvraag alsmede informatie om de e-screener test in te plannen bij Lamark. Het bedrijf dat namens politie de test afneemt. Je kan met behulp van de code in de brief van de politie zelf de locatie en tijdstip plannen voor het doen van de test. De kosten voor de test moet je gelijk voldoen na het inplannen middels Ideal of creditcard.
De e-screener test bestaat uit ca 50 vragen en neemt niet meer dan 17 minuten in beslag.
De uitkomst van de test krijg je zelf niet te horen maar gaat rechtstreeks naar de politie.
Heb je de test met goed gevolg afgelegd dan start de politie met je verlof aanvraag. De maximale termijn hiervoor is 8 weken maar in de praktijk gaat het vaak een stuk sneller.
Mocht de uitkomst van de test niet goed zijn dan krijg je dit via de politie te horen.
Als het wapenverlof bijna rond is krijg je een telefoontje van de politie om een afspraak te maken om bij je thuis te controleren of je wapenkluis voldoet aan de voorwaarden en of deze voldoende is vastgezet.
Is dat het geval dan krijg je je wapenverlof overhandigd of toegestuurd samen met een formulier voor de wapenhandelaar.
Met je wapenverlof en dit formulier kun je vervolgens je wapen afhalen bij de handelaar.
Als laatste moet je weer een afspraak maken met de afdeling Korpscheftaken om je wapen en verlof te laten zien. De politie controleert dan of het wapennummer op je verlof overeenkomt met het nummer op het wapen.
** Het bovenstaande stappenplan is gemaakt in juli 2020